U bent hier: Home » Nederland » Den Haag » Museum de Gevangenpoort

vorige pagina

Museum de Gevangenpoort

Den Haag

Het Museum de Gevangenpoort is geopend sinds 1882 en is gevestigd in een middeleeuwse gevangenis in Den Haag. Vanaf de 15e werd het gebouw gebruikt als gevangenis totdat het in 1828 de laatste gevangenen het pand verlieten en het een opslagplaats voor legermateriaal werd. Vanaf 1853 is de Gevangenpoort een rijksmonument.
De gevangenpoort was een van de drie toegangspoorten tot het binnenhof en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het plein erachter wordt de ‘Plaats’ genoemd, wat een historisch bijzondere plek is door de executies die er plaatsvonden. Middels een rondleiding door dit prachtige museum kun je een bezoek brengen aan de Gajolen (cellen), de Ridderkamer, de Stockzolder, de Pijnkelder, de Examineerkamer en de Treurkamer. De Gevangenispoort is één van de weinige gevangenissen die zo goed bewaard is gebleven. Echter, door de wat gruwelijke collectie aan marteltuigen is de minimale leeftijd vastgesteld op 8 jaar.

Foto's

Den Haag - De Gevangenpoort (1) Den Haag - De Gevangenpoort (2)Den Haag - De Gevangenpoort (3)Den Haag - De Gevangenpoort (4) Den Haag - De Gevangenpoort (5)

Kaart