U bent hier: Home » Nederland » Den Haag » Hofjes in Den Haag

vorige pagina

Hofjes in Den Haag

Den Haag

Heerlijke plekjes waar je tot rust kan komen en die vanaf de straat moeilijk te zien zijn, dat zijn hofjes. De ‘hofstad’ Den Haag kende in 1895 zo’n 700 hofjes met 9.500 woningen wat een kwart van de toenmalige stad omvatte. Voor 1892 mocht men bouwen wat men wilde, zolang het niet aan de straat lag. Hier kwam in 1901 een einde aan met de komst van de Woningwet. In 2005 werden er 11 hofjes op de monumentenlijst geplaatst.
Éen van de bekendste en mooiste hofjes is het Hof van Wouw aan de westzijde van de Lange Beestenmarkt in het centrum van Den Haag. De 17e eeuwse sfeer is nog steeds goed te proeven ondanks dat de huisjes al meerdere keren gerestaureerd zijn. Het Hof van Wouw was van origine enkel bestemd voor alleenstaande vrouwen van rond de 50 jaar. Dit is na al die jaren nog steeds in stand gehouden want ook tegenwoordig wonen hier alleen vrouwen die voldoen aan dit profiel. Dit hof bevat 17 huisjes maar is beperkt toegankelijk voor het publiek.

Foto's

Den Haag - Hofjes in Den Haag (1)Den Haag - Hofjes in Den Haag (2)Den Haag - Hofjes in Den Haag (3)Den Haag - Hofjes in Den Haag (4)Den Haag - Hofjes in Den Haag (5)

Kaart