U bent hier: Home » Nederland » Den Bosch » Sint Janskathedraal

vorige pagina

Sint Janskathedraal

Den Bosch

De Sint Janskathedraal is een prachtige kathedraal in het centrum van Den Bosch. De kathedraal is gebouwd tussen 1370 en 1529 in de gotische stijl met veel versieringen, prachtige bogen en de bijna honderd luchtboogfiguren. De bijbehorende toren dateert zelfs nog voor een deel uit de 13e eeuw.

De Sint Jan wordt gezien als een van de mooiste bouwwerken in deze stijl en behoort dan ook tot de Top 100 Nederlandse UNESCO-monumenten. Daarnaast heeft de kathedraal de stempel kanjermonument gekregen wat inhoud dat de kerk een voorkeurs behandeling krijgt bij de verdeling van o.a. restauratiegelden. Oorspronkelijk was de kruiskerk een parochiekerk welke later werd benoemd tot kapittelkerk en in 1559 tot kathedraal van het Bisdom ’s-Hertogenbosch. In 1929 kreeg de Sint Janskathedraal zelfs de eretitel basiliek. Binnenin vind je nog schitterende historische attributen zoals een doopvont uit 1492, een preekstoel uit 1560 en een groot orgel uit 1620.

Foto's

Den Bosch - Sint Janskathedraal (1) Den Bosch - Sint Janskathedraal (2)Den Bosch - Sint Janskathedraal (3)Den Bosch - Sint Janskathedraal (4)

Kaart