U bent hier: Home » Nederland
Over Nederland  

Nederland

Nederland maakt samen met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Verder beschikt het Koninkrijk ook nog over bijzondere gemeenten zoals Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Nederland is gelegen in West-Europa en grenst in het westen en noorden aan de Noordzee, in het oosten aan Duitsland en in het zuiden aan België. Opmerkelijk is dat een kwart van Nederland onder zeeniveau ligt waardoor er vele dijken en waterwerken zijn gebouwd om het land te beschermen tegen overstromingen. De hoofdstad is Amsterdam terwijl de regering is gevestigd in Den Haag evenals het internationaal gerechtshof. Verder is in Rotterdam één van werelds grootste zeehavens gevestigd.

  •   Bezienswaardigheden
  •  Kaart
  •   Vliegtickets
  •   Accomodaties

Bezienswaardigheden in Nederland

De Put

Den Bosch

Op de Markt in Den Bosch ligt een middeleeuwse put die vroeger gebruikt werd om tegen betaling schoon drink water te krijgen. Deze put uit de 15e eeuw was toen een zeer belangrijk element van de stad.

Erasmusbrug

Rotterdam

De 802 meter lange Erasmusbrug ligt over de Nieuwe Maas en verbindt de wijk Kop van Zuid met het ‘oude’ centrum van Rotterdam. De hangbrug is 139 meter hoog en een zeer belangrijk symbool van de stad.

Stedelijk Museum

Den Bosch

Het Stedelijk Museum van ’s-Hertogenbosch is sinds 2013 gevestigd in een nieuw pand in de binnenstad van de stad, grenzend aan het Noordbrabants Museum. Samen vormen zij tegenwoordig het museumkwartier van Den Bosch.

Diergaarde Blijdorp

Rotterdam

Diergaarde Blijdorp is in 1855 opgericht en daarmee één van oudste dierentuinen van Nederland. In eerste instantie was de dierentuin gelegen in het centrum van Rotterdam maar naderhand hebben ze zich verplaatst naar de wijk Blijdorp.

Noordbrabants Museum

Den Bosch

Het Noordbrabants Museum in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch is een museum over de kunst, cultuur en geschiedenis van Noord-Brabant. Het museum is gevestigd in het voormalig Militair Gouvernement en vormt samen met het Stedelijk museum het museum kwartier.

Vrijthof

Maastricht

Het Vrijthof is het grootste en bekendste plein van de Limburgse hoofdstad Maastricht. Aan dit prachtige plein vind je de unieke ‘kerkentweeling’ (van de Sint-Servaasbasiliek en de Sint-Janskerk) maar ook vele gezellige restaurants en cafés met bijbehorende terrasjes.

Hoog Catharijne

Utrecht

Hoog Catharijne is een enorm overdekt winkelcentrum in het centrum van Utrecht. Er zijn ruim 150 winkels gevestigd waaronder ook winkelketens van bekende en populaire merken. Daarnaast is er een bioscoop, theater en een sporthal.

De Hoge Brug

Maastricht

De Hoge Brug is een 261 meter lange, en 16 meter hoge overbrugging tussen het historisch centrum naar de nieuwe wijk Céramique. De brug is gebouwd in 2003 en alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Rijksmuseum

Amsterdam

Het Rijksmuseum Amsterdam is het grootste en belangrijkste rijksmuseum van Nederland. Van 2003 t/m 2013 heeft het Rijksmuseum een grote renovatie ondergaan om het gebouw weer de oude glorie terug te geven.

Fort Sint Pieter

Maastricht

Fort Sint Pieter is prachtig fort bovenop de Sint-Pietersberg in Maastricht. Het fort dateert uit 1701 en diende als bescherming van de stad. De strategische ligging en het goede uitzicht vormden een ideale locatie.

De Kop van Zuid

Rotterdam

De Kop van Zuid is gelegen op de zuidelijke oever van de Nieuwe Maas aan de voet van de Erasmusbrug. De Rotterdamse wijk is een voormalig deel van de oude haven welke tegenwoordig gekenmerkt wordt door moderne architectuur.

Stadspark

Maastricht

Het Stadspark van Maastricht aan de westelijke oever van de Maas is een erg populaire wandelplaats. Voor het maken van een rustgevende wandeling kun je een van de slingerpaden volgen langs de stadsmuren naar de stadvijver.

Kubuswoningen

Rotterdam

De kubuswoningen zijn een ontwerp van Piet Blom en worden ook wel paalwoningen of boomwoningen genoemd. De 38 kubuswoningen boven de Blaak in Rotterdam zijn gebouwd tussen 1982 en 1984 en zijn een variant op de Helmondse kubuswoningen.

Bastionder

Den Bosch

Het Bastionder is een ondergronds informatiecentrum voor de vestingwerken in Den Bosch. In het verleden kende Den Bosch ruim zes kilometer verdedigingsmuur met stevige torens en kanonnen.

Stadhuis

Rotterdam

Het stadhuis van Rotterdam ligt aan de Coolsingel tegenover het Stadhuisplein en is sinds 1997 een rijksmonument. Het werd gebouwd tussen 1914 en 1920 en is een van de weinige gebouwen in het centrum van Rotterdam die het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.

Het Binnenhof

Den Haag

Het Binnenhof is het centrum van de Nederlandse politiek met de Ridderzaal in het midden en andere parlements- en regeringsgebouwen eromheen. Ook het bekende ‘Torrentje’, de werkkamer van de Nederlandse minister-president, ligt aan het binnenhof.

Museum de Gevangenpoort

Den Haag

Het Museum de Gevangenpoort is geopend sinds 1882 en is gevestigd in een middeleeuwse gevangenis in Den Haag. Vanaf 1853 is de Gevangenpoort een rijksmonument. De gevangenpoort was een van de drie toegangspoorten tot het binnenhof.

Philips Museum

Eindhoven

Het Philips Museum aan de Emmasingel in Eindhoven is gevestigd op de plek van het eerste gloeilampenfabriekje van Philips. Het is dan ook leuk om te zien dat er een ruimte is ingericht als lampenfabriek uit de jaren twintig.

Vondelpark

Amsterdam

Het Vondelpark in Amsterdam-Zuid is een langgerekt stadspark gelegen tussen de Amstelveenseweg en de Stadhouderskade. Het park is vernoemd naar de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel.

Bossche Broek

Den Bosch

Het Bossche Broek is een schitterend natuurgebied van ruim 200 hectare ten zuidoosten van ’s-Hertogenbosch. Dit moerasgebied is een van de weinige stukjes natuur dichtbij het centrum van de stad. De vestigingswerken vormen hier nog altijd een scherpe grens tussen de stad en het natuurgebied.

Uilenburg

Den Bosch

De bruisende wijk Uilenburg is een oude buurt in het centrum van ’s-Hertogenbosch. De vele restaurants, eetcafés en barren met hun bijbehorende terrasjes maken het een erg gezellige en levendige wijk.

De Markt

Maastricht

De Markt is een van de vier grootste en belangrijkste pleinen van de stad Maastricht. In het midden van het plein ligt het schitterende stadhuis welke dateert uit de 17e eeuw.

Rembrandthuis

Amsterdam

Museum Het Rembrandthuis is het daadwerkelijke huis waar de kunstschilder Rembrandt van Rijn tussen 1639 en 1658 gewoond heeft. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste meesters van de 17e eeuw.

Anne Frank Huis

Amsterdam

Het joodse meisje Anne Frank is bekend geworden vanwege haar dagboek welke ze heeft bijgehouden tijdens de Tweede Wereldoorlog toen de familie Frank was ondergedoken in het Achterhuis.

Spoorwegmuseum

Utrecht

Het Spoorwegmuseum stelt op verrassende wijze de historie van het Nederlandse spoor tentoon. In de vier verschillende werelden vindt je een grote en gevarieerde collectie rollend materieel.

Dom van Utrecht

Utrecht

De Dom in staat symbool voor Utrecht en ligt in het midden van de stad. De bijnaam ‘Domstad’ voor Utrecht is dan ook afgeleid van deze kerk. De gotische kerk werd gebouwd in 1254 als kathedraal van het bisdom Utrecht maar sinds 1580 is de kerk protestants.

Winkel van Sinkel

Utrecht

De Winkel van Sinkel was een goederen warenhuis welke eerst klein begon in Amsterdam maar later groots vestigde in Utrecht. In 1839 wordt het uiterst moderne warenhuis van Anton Sinkel aan de Oudegracht geopend. De Winkel van Sinkel stond bekend als dé plek waar je alles kon krijgen.

Oudegracht

Utrecht

De Oudegracht is de bekendste gracht van Utrecht die de gehele binnenstad doorkruist. De twee kilometer lange gracht werd in het verleden gebruikt voor transport van en naar pakhuizen.

Sint-Servaasbasiliek

Maastricht

De Sint-Servaasbasiliek is gelegen aan het Vrijthof in het centrum van Maastricht en opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De schitterende kerk is gebouwd op het graf van de eerste bisschop van de stad (Sint Servaas).

Slot Zeist

Utrecht

Slot Zeist dateert uit 1686 en is een prachtig kasteel uit de Gouden Eeuw. Het 17e-eeuwse pronkstuk staat op de Utrechtse Heuvelrug aan het einde van de lange oprijlaan. Slot Zeist is omgeven door een enorm Engels landschapspark.

Jheronimus Bosch Art Center

Den Bosch

Het Jheronimus Bosch Art Center is gelegen in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Het bijzondere is dat dit museum gevestigd is in de voormalige Sint-Jacobskerk. Het centrum is bedoeld als eerbetoon aan de religieuze schilder jheronimus Bosch.

Sint-Janskerk

Maastricht

De protestantse Sint-Janskerk staat aan het Vrijthof naast de Rooms-katholieke Sint-Servaasbasiliek. Doordat de twee kerken zo dicht naast elkaar staan is het een unieke ‘kerkentweeling’ in Nederland.

Grote Kerk

Den Haag

De Grote Kerk stamt uit de 13e eeuw en is waarschijnlijk ontstaan uit een houten kappelletje. De kerk, ook wel de Sint-Jacobskerk, behoort samen met het Binnenhof tot de oudste gebouwen van Den Haag.

Botanische Tuinen

Utrecht

De Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht liggen aan de rand van de stad. Drie jaar na oprichting in 1636 van de Universiteit werd er de eerste tuin aangelegd om studenten kennis te laten maken met medicinale planten en kruiden.

Fort Rijnauwen

Utrecht

Fort Rijnauwen is het grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en eveneens het grootste fort van Nederland. Het fort beslaat een oppervlakte van 32 hectare en is gebouwd in 1867.

Museumpark

Rotterdam

Het museumpark is gelegen op het voormalig landgoed van de familie Hoboken en ligt op loopafstand van meerdere musea. Het park is een prachtige locatie om lekker tot rust te komen of om van de kunst te genieten.

Fort Vechten

Utrecht

Fort Vechten ligt bij Bunnik en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Met zijn 17 hectare gebied binnen de gracht is het fort na Fort Rijnauwen het grootste fort van de NHW.

Delfshaven

Rotterdam

Delfshaven is een wijk in Rotterdam met een rijke geschiedenis. De VOC liet in het verleden vele schepen bouwen in dit gedeelte van de stad. Daarnaast is de geschiedenis terug te zien in de grote variëteit aan bebouwing met historische panden.

De Kuip

Rotterdam

De Kuip is de thuisbasis van voetbalclub Feyenoord en heeft een capaciteit van 51.137 zitplaatsen. Het stadion wordt gezien als een van de mooiste stadions van Nederland welke werd ontworpen door architect Leendert van der Vlugt.

Van Abbemuseum

Eindhoven

Het Van Abbemuseum is gelegen aan de Dommel in het centrum van Eindhoven. Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst beschikt over een collectie van ongeveer 2700 kunstwerken. Het Van Abbemuseum is vernoemd naar zijn oprichter Henri van Abbe.

Nieuwmarkt

Amsterdam

De Nieuwmarkt is een prachtig plein in het centrum van Amsterdam. Het plein grenst aan de Wallen en aan Chinatown waardoor de straatnaam bordjes zowel Nederlandse als Chinese karakters te tonen.

Amsterdam ArenA

Amsterdam

De Amsterdam ArenA is de thuisbasis van voetbalclub AFC Ajax. Dit multifunctioneel stadion ligt op ongeveer 200 meter van het treinstation Amsterdam Bijlmer ArenA en beschikt over 53.052 zitplaatsen.

Het Witte Huis

Rotterdam

Het 43 meter hoge Witte Huis was in het verleden het hoogste kantoorgebouw van Europa. Het pand uit 1898 heeft het bombardement op Rotterdam in 1940 overleefd en behoort tot de Nederlandse monumenten van UNESCO.

Albert Cuypmarkt

Amsterdam

De Albert Cuypmarkt is een 100 jaar oude dagmarkt op een gedeelte van de Albert Cuypstraat. De markt is ontstaan toen steeds meer straatverkopers hun spullen hier luidkeels aan de man brachten.

Bonnefantenmuseum

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum is een prachtige verschijning aan de Maas, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Vooral de 28 meter hoge toren is één van de blikvangers, zowel van binnen als van buiten.

Euromast

Rotterdam

Ter gelegenheid van de Floriade werd in 1960 de 185 meter hoge Euromast gebouwd. De toren is ontworpen door architect Huig Maaskant en ligt nabij de ingang van de Maastunnel. De Euromast is de hoogste toren van Rotterdam en van Nederland.

Rondvaart op de Binnendieze

Den Bosch

De Binnendieze is een erg leuke en speciale bezienswaardigheid in Den Bosch. Van oudsher werd dit unieke stelsel van stromingen gebruikt om ambachtspanden te bevoorraden waardoor ze zich vaak aan de achterzijde van het straatbeeld bevinden.

Blob

Eindhoven

Nabij het 18 septemberplein in het centrum van Eindhoven staat de 25 meter hoge blob. Dit architectonische gebouw is typerend voor het ‘nieuwe’ en moderne Eindhoven.

Leidseplein

Amsterdam

Het Leidseplein is een gezellig en sfeervol plein in het centrum van Amsterdam. Het plein ligt in het verlengde van de Leidsestraat en is zowel onder de Amsterdammers als onder de toeristen populair.

Loosdrechtse Plassen

Utrecht

De Loosdrechtse Plassen is een groot watersport- en natuurgebied. Het gebied bestaat uit verschillende plassen die door dijken en eilanden van elkaar gescheiden zijn, de Eerste tot en met de Vijfde Plas worden tot de Loosdrechtse Plassen gerekend.

Bisschopsmolen

Maastricht

De Bisschopsmolen dateert uit de 7e eeuw en is daarmee de oudste draaiende watermolen van Nederland. In deze molen wordt nog steeds op ambachtelijke wijze brood gebakken zonder E-nummers.

Westertoren

Amsterdam

De Westertoren in Amsterdam is de toren van de Westerkerk. Deze protestantse kerk ligt aan de rand van de wijk Jordaan, aan de Prinsengracht. De Westerkerk is gebouwd in de renaissancestijl en beschikt met haar 87 meter hoge Westertoren over de hoogste kerktoren in Amsterdam.

Het Bassin

Maastricht

Het Bassin is de oude binnenhaven van Maastricht op ongeveer 500 meter van de Markt. De haven werd in de jaren 1824-1826 aangelegd en bied plaats voor 70 plezierjachten. Het is een erg gezellige bestemming in de wijk Boschstraatkwartier, in het noorden van het centrum.

Beurstraverse

Rotterdam

De Beurstraverse word ook wel de koopgoot genoemd en is het belangrijkste winkelcentrum van Rotterdam. In het verleden diende de traverse voornamelijk als uitgang van het metrostation Beurs.

Philips Stadion

Eindhoven

Het Philips Stadion is de thuisbasis van de Eindhovense voetbalclub PSV. Het stadion ligt in het centrum van de stad en nog steeds op dezelfde locatie als bij de oprichting van de Philips Sport Vereniging (PSV) in 1913.

De Markt

Eindhoven

De Markt in Eindhoven is een centraal gelegen plein vol gezelligheid. Ver in het verleden vervulde het plein al een belangrijke rol voor de handel door de markten die er gehouden werden.

P.C. Hooftstraat

Amsterdam

De Pieter Cornelisz. Hooftstraat is de duurste winkelstraat van Nederland waar tientallen wereldmerken zijn vertegenwoordigd. Zo vind je er onder andere winkels van Cartier, Louis Vuitton, Chanel en Gucci.

Jordaan

Amsterdam

De Jordaan is een erg bekende en gezellige wijk in Amsterdam. Vroeger was dit een arme arbeiderswijk maar tegenwoordig is het een moderne buurt met vele leuke winkels, restaurants en bars.

Helpoort

Maastricht

De Helpoort stamt uit 1229 en is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. De voormalige stadspoort van Maastricht was ruim twee eeuwen onderdeel van de stadsverdediging totdat in de 15e eeuw een tweede verdedigingsmuur gebouwd werd en de poort haar functie verloor.

Vredespaleis

Den Haag

Het Vredespaleis in Den Haag is ontworpen in de prachtige Renaissancestijl. In het Vredespaleis zijn het Permanent Hof van arbitrage, het Internationale Gerechtshof, de Academie voor Internationaal Recht en een rechtenbibliotheek gevestigd.

Sint Janskathedraal

Den Bosch

De Sint Janskathedraal is een prachtige kathedraal in het centrum van Den Bosch. De kathedraal is gebouwd tussen 1370 en 1529 in de gotische stijl met veel versieringen, prachtige bogen en de bijna honderd luchtboogfiguren.

Hofjes in Den Haag

Den Haag

Heerlijke plekjes waar je tot rust kan komen en die vanaf de straat moeilijk te zien zijn, dat zijn hofjes. De ‘hofstad’ Den Haag kende in 1895 zo’n 700 hofjes met 9.500 woningen wat een kwart van de toenmalige stad omvatte.

Moriaan

Den Bosch

De Moriaan is een schitterend historisch pand aan de markt in ’s-Hertogenbosch. Het is het oudste bakstenen huis van de stad en naar verluid zelfs van Nederland. De Moriaan is gebouwd in de 13e eeuw in gotische stijl en beschikt ook over een torentje.

De Wallen

Amsterdam

De Amsterdamse wallen staan voornamelijk bekend als de rosse buurt of als het ‘Red Light District’. Deze straten zijn gelegen in het oudste deel van Amsterdam en zijn een belangrijke toeristische attractie van de stad.

Van Gogh Museum

Amsterdam

Het Van Gogh Museum is gewijd aan de Nederlandse kunstschilder Vincent Willem van Gogh. Het museum is een voormalig rijksmuseum en beheert de grootste verzameling werken ter wereld van de kunstschilder.

Dinghuis

Maastricht

Het Dinghuis ligt aan de Kleine Straat in het centrum van Maastricht en is een voormalig middeleeuws gerechtsgebouw. Dit schitterende pand dateert van 1470 en beschikt over een mooie gevel in gotische stijl.

Centraal Museum

Utrecht

Het Centraal Museum is een samenvoeging van alle Utrechtse musea voor oude kunst. De stedelijke collectie werd in 1921 samengevoegd met verschillende particuliere collecties die tentoongesteld gingen worden in één gecentraliseerd museum.

Stadhuis

Den Bosch

Het stadhuis van Den Bosch staat aan de markt en dateert uit de tweede helft van de 14e eeuw. Het gebouw is verschillende keren verbouwd, uitgebreid en gerenoveerd. Het pand is voorzien van een typisch bordes en een schitterende gevel in de Hollands Classictische stijl.

Paleiskwartier

Den Bosch

Het Paleiskwartier is een mooie en moderne wijk in ’s-Hertogenbosch gelegen aan de andere kant van het spoor dan het historisch centrum. De wijk is ontwikkeld en gebouwd aan het eind van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw.

De haven

Rotterdam

De haven van Rotterdam was meer dan 40 jaar de grootste haven ter wereld. In 2004 is de haven voorbijgestreefd door de haven van Shanghai maar nog steeds is de Rotterdamse haven de grootste van Europa.

Genneper Watermolen

Eindhoven

De Genneper Watermolen ligt langs de Dommel in het stadsdeel Gestel en werd gebruikt als korenmolen. Er zijn documenten bewaard gebleven waaruit opgemaakt kan worden dat de Watermolen stamt uit 1249.

Stratumseind

Eindhoven

Stratumseind, of ook wel simpelweg Stratum genoemd, is een straat in het centrum van Eindhoven. De straat heeft een lengte van 225 meter en loopt van de Catharinakerk tot aan het Dommelbrugje. Voor een avond stappen in Eindhoven moet je op Stratumseind zijn.

De Dam

Amsterdam

De Dam is een prachtig rechthoekig plein gelegen in het centrum van Amsterdam. De Dam is het historische hart van de stad en op deze locatie vinden veel evenementen plaats van nationale betekenis.

St. Laurenskerk

Rotterdam

De Sint Laurenskerk is het oudste gebouw van Rotterdam, gebouwd ergens tussen 1449 en 1525. Het is het enige Rotterdamse overblijfsel van de middeleeuwen en een van de weinige gebouwen die het bombardement op Rotterdam overleefd heeft.

Stadhuis

Maastricht

Het prachtige stadhuis van Maastricht stamt uit de 17e eeuw en is ontworpen in de renaissancestijl. Het stadhuis van Maastricht is een vrijstaand pand midden op de Markt.

DAF Museum

Eindhoven

Het DAF Museum is gevestigd in het industrieel monument uit 1884. Hub van Doorne startte in 1928 met Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek (DAF). Later werd dit Van Doorne’s Automobiel Fabriek.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Maastricht

De middeleeuwse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek stamt uit de 11e eeuw en is opgenomen op de lijst van UNESCO-monumenten in Nederland. De kerk is gebouwd in romaanse stijl met een opvallende hoge, massieve muur van kolenzandsteen.

Drakenfontein

Den Bosch

De Drakenfontein is de bekendste fontein van Den Bosch, gelegen pal voor het centraal station. In 1903 is het standbeeld geplaatst en maakte deel uit van een wedstrijd die door de gemeente was uitgeschreven welke werd gewonnen door de gebroeders De Leeuw.

Haagse Markt

Den Haag

De Haagse Markt is de grootste markt van Nederland en sommige beweren zelfs de grootste multiculturele openlucht markt van Europa. De markt is vier dagen per week geopend en ligt tussen de Hoefkade en het Hobbemaplein.

Kaart

Vliegtickets