U bent hier: Home » Nederland » Utrecht
Over Utrecht  

Utrecht

Utrecht (ofwel de Domstad) is de hoofdstad van de gelijknamige provincie welke de kleinste maar ook de meest centraal gelegen provincie van Nederland is. Utrecht ligt dan ook op een knooppunt van wegen, spoorwegen en waterwegen. De stad Utrecht is gezellig en sfeervol met vele leuke terrasjes en restaurants gelegen aan de mooie grachten en pleintjes die de stad rijk is. De stad was een van de eerste Nederlandse steden met stadsrechten. Utrecht was in 1808 heel even de hoofdstad van Koninkrijk Holland zoals Nederland destijds genoemd werd. De stad wordt dan ook gekenmerkt door een lange geschiedenis met een schitterend historisch centrum. Op deze website vindt u een overzicht van de vele bezienswaardigheden die Utrecht u te bieden heeft.

  •   Bezienswaardigheden
  •   Kaart
  •   Vliegtickets
  •   Accomodaties

Bezienswaardigheden in Utrecht

Hoog Catharijne

Utrecht

Hoog Catharijne is een enorm overdekt winkelcentrum in het centrum van Utrecht. Er zijn ruim 150 winkels gevestigd waaronder ook winkelketens van bekende en populaire merken. Daarnaast is er een bioscoop, theater en een sporthal.

Dom van Utrecht

Utrecht

De Dom in staat symbool voor Utrecht en ligt in het midden van de stad. De bijnaam ‘Domstad’ voor Utrecht is dan ook afgeleid van deze kerk. De gotische kerk werd gebouwd in 1254 als kathedraal van het bisdom Utrecht maar sinds 1580 is de kerk protestants.

Spoorwegmuseum

Utrecht

Het Spoorwegmuseum stelt op verrassende wijze de historie van het Nederlandse spoor tentoon. In de vier verschillende werelden vindt je een grote en gevarieerde collectie rollend materieel.

Winkel van Sinkel

Utrecht

De Winkel van Sinkel was een goederen warenhuis welke eerst klein begon in Amsterdam maar later groots vestigde in Utrecht. In 1839 wordt het uiterst moderne warenhuis van Anton Sinkel aan de Oudegracht geopend. De Winkel van Sinkel stond bekend als dé plek waar je alles kon krijgen.

Oudegracht

Utrecht

De Oudegracht is de bekendste gracht van Utrecht die de gehele binnenstad doorkruist. De twee kilometer lange gracht werd in het verleden gebruikt voor transport van en naar pakhuizen.

Slot Zeist

Utrecht

Slot Zeist dateert uit 1686 en is een prachtig kasteel uit de Gouden Eeuw. Het 17e-eeuwse pronkstuk staat op de Utrechtse Heuvelrug aan het einde van de lange oprijlaan. Slot Zeist is omgeven door een enorm Engels landschapspark.

Fort Rijnauwen

Utrecht

Fort Rijnauwen is het grootste fort uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en eveneens het grootste fort van Nederland. Het fort beslaat een oppervlakte van 32 hectare en is gebouwd in 1867.

Botanische Tuinen

Utrecht

De Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht liggen aan de rand van de stad. Drie jaar na oprichting in 1636 van de Universiteit werd er de eerste tuin aangelegd om studenten kennis te laten maken met medicinale planten en kruiden.

Fort Vechten

Utrecht

Fort Vechten ligt bij Bunnik en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Met zijn 17 hectare gebied binnen de gracht is het fort na Fort Rijnauwen het grootste fort van de NHW.

Loosdrechtse Plassen

Utrecht

De Loosdrechtse Plassen is een groot watersport- en natuurgebied. Het gebied bestaat uit verschillende plassen die door dijken en eilanden van elkaar gescheiden zijn, de Eerste tot en met de Vijfde Plas worden tot de Loosdrechtse Plassen gerekend.

Centraal Museum

Utrecht

Het Centraal Museum is een samenvoeging van alle Utrechtse musea voor oude kunst. De stedelijke collectie werd in 1921 samengevoegd met verschillende particuliere collecties die tentoongesteld gingen worden in één gecentraliseerd museum.

Kaart

Vliegtickets