U bent hier: Home » Nederland » Maastricht
Over Maastricht  

Maastricht

De provinciehoofdstad Maastricht ligt in het zuiden van Limburg, aan de voet van de Sint-Pietersberg. Maastricht is een bourgondische stad die doorsneden word door de Maas en omringd wordt door het Limburgse heuvellandschap. De stad is een van de oudste steden van Nederland. Je vindt er prachtige historische gebouwen, mooie bruggen, vele restaurantjes, winkels en uitgaansgelegenheden. Maastricht beschikt dan ook over een zeer sfeervolle binnenstad wat de stad zeer geliefd maakt voor een stedentrip of weekend weg. Op deze website vindt u een overzicht van de vele bezienswaardigheden die Maastricht u te bieden heeft.

  •   Bezienswaardigheden
  •   Kaart
  •   Vliegtickets
  •   Accomodaties

Bezienswaardigheden in Maastricht

Vrijthof

Maastricht

Het Vrijthof is het grootste en bekendste plein van de Limburgse hoofdstad Maastricht. Aan dit prachtige plein vind je de unieke ‘kerkentweeling’ (van de Sint-Servaasbasiliek en de Sint-Janskerk) maar ook vele gezellige restaurants en cafés met bijbehorende terrasjes.

De Hoge Brug

Maastricht

De Hoge Brug is een 261 meter lange, en 16 meter hoge overbrugging tussen het historisch centrum naar de nieuwe wijk Céramique. De brug is gebouwd in 2003 en alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Fort Sint Pieter

Maastricht

Fort Sint Pieter is prachtig fort bovenop de Sint-Pietersberg in Maastricht. Het fort dateert uit 1701 en diende als bescherming van de stad. De strategische ligging en het goede uitzicht vormden een ideale locatie.

Stadspark

Maastricht

Het Stadspark van Maastricht aan de westelijke oever van de Maas is een erg populaire wandelplaats. Voor het maken van een rustgevende wandeling kun je een van de slingerpaden volgen langs de stadsmuren naar de stadvijver.

De Markt

Maastricht

De Markt is een van de vier grootste en belangrijkste pleinen van de stad Maastricht. In het midden van het plein ligt het schitterende stadhuis welke dateert uit de 17e eeuw.

Sint-Servaasbasiliek

Maastricht

De Sint-Servaasbasiliek is gelegen aan het Vrijthof in het centrum van Maastricht en opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De schitterende kerk is gebouwd op het graf van de eerste bisschop van de stad (Sint Servaas).

Sint-Janskerk

Maastricht

De protestantse Sint-Janskerk staat aan het Vrijthof naast de Rooms-katholieke Sint-Servaasbasiliek. Doordat de twee kerken zo dicht naast elkaar staan is het een unieke ‘kerkentweeling’ in Nederland.

Bonnefantenmuseum

Maastricht

Het Bonnefantenmuseum is een prachtige verschijning aan de Maas, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Vooral de 28 meter hoge toren is één van de blikvangers, zowel van binnen als van buiten.

Bisschopsmolen

Maastricht

De Bisschopsmolen dateert uit de 7e eeuw en is daarmee de oudste draaiende watermolen van Nederland. In deze molen wordt nog steeds op ambachtelijke wijze brood gebakken zonder E-nummers.

Het Bassin

Maastricht

Het Bassin is de oude binnenhaven van Maastricht op ongeveer 500 meter van de Markt. De haven werd in de jaren 1824-1826 aangelegd en bied plaats voor 70 plezierjachten. Het is een erg gezellige bestemming in de wijk Boschstraatkwartier, in het noorden van het centrum.

Helpoort

Maastricht

De Helpoort stamt uit 1229 en is de oudste nog bestaande stadspoort van Nederland. De voormalige stadspoort van Maastricht was ruim twee eeuwen onderdeel van de stadsverdediging totdat in de 15e eeuw een tweede verdedigingsmuur gebouwd werd en de poort haar functie verloor.

Dinghuis

Maastricht

Het Dinghuis ligt aan de Kleine Straat in het centrum van Maastricht en is een voormalig middeleeuws gerechtsgebouw. Dit schitterende pand dateert van 1470 en beschikt over een mooie gevel in gotische stijl.

Stadhuis

Maastricht

Het prachtige stadhuis van Maastricht stamt uit de 17e eeuw en is ontworpen in de renaissancestijl. Het stadhuis van Maastricht is een vrijstaand pand midden op de Markt.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek

Maastricht

De middeleeuwse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek stamt uit de 11e eeuw en is opgenomen op de lijst van UNESCO-monumenten in Nederland. De kerk is gebouwd in romaanse stijl met een opvallende hoge, massieve muur van kolenzandsteen.

Kaart

Vliegtickets