U bent hier: Home » Nederland » Amsterdam » Koninklijk Paleis op de Dam

vorige pagina

Koninklijk Paleis op de Dam

Amsterdam

Het Koninklijk Paleis op de Dam in de binnenstad van Amsterdam was ooit ontworpen als stadhuis. Tegenwoordig wordt het Paleis gebruikt door het Koninklijk Huis als ontvangstpaleis en verblijfplaats voor belangrijke internationale gasten. Ook worden er tentoonstellingen gegeven en is het paleis vele dagen per jaar toegankelijk voor publiek. Het Paleis op de Dam werd gebouwd in de Gouden eeuw tussen 1648 en 1665 naar ontwerp van architect Jacob van Campen maar door conflicten met het toenmalige stadsbestuur werd de technische uitvoering verzorgd door stadsbouwmeester Daniël Stalpaert. Tot 1808 was het gebouw in gebruik als stadhuis maar daarna is het aangeboden aan Lodewijk Napoleon als paleis. Hij heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat in het paleis de grootste collectie van empire-meubelen buiten Frankrijk is achtergebleven. In 1810 werd Nederland ingelijfd bij het Franse Keizerrijk en heeft het paleis zelfs een tijdje gediend als keizerlijk paleis.
In de 20e eeuw werd het gebouw meermalen gerestaureerd om het schitterende paleis weer zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat te herstellen.

Foto's

 Amsterdam - Koninklijk Paleis op de Dam (1)Amsterdam - Koninklijk Paleis op de Dam (2)Amsterdam - Koninklijk Paleis op de Dam (3)Amsterdam - Koninklijk Paleis op de Dam (4)

Kaart